NIEUWSBRIEF WITHOUT WALLS
November 2018

 


Geachte,
Beste,

Beste sympathisanten van Without Walls,

Oktober was voor Without Walls een intense maand waarin velen van jullie mee de kaart van solidariteit trokken. Onze vrijwillgers Iris Denolf en Jacques Dierckx blikken voor ons terug op twee geslaagde evenementen. Veel leesplezier. En vergeet ons niet te contacteren voor het vegen van de billen. Voortaan kan je dat nog billijker doen.

Hoed af! Pot op! 

Hartelijke groeten,

Jan - Agnes - Hilde - Ronny - Karl 
Peter - Ange - Jacques - Iris en vele anderen

 


INDRUKWEKKENDE THEATERMONOLOOG Werelddag tegen de doodstraf - 10 oktober 2018

Op 10 oktober 2018 waren we te gast in het prachtige Bernarduscentrum te Antwerpen voor onze jaarlijkse Internationale Dag Tegen de Doodstraf. Deze avond werd georganiseerd door Without Walls in samenwerking met het Vredescentrum, Inside Outside, Oxfam Wereldwinkels.

Na de welkomstwoorden van Margot van het Vredescentrum en Agnes van Without Walls mochten we in de statige en bijna volgelopen oude provincieraadszaal genieten van een benefietvoorstelling van Elena Peeters. Zij bracht haar succesvolle theatermonoloog JOHNYBOY.

Elena nam ons mee op haar reis naar Johny die al twaalf jaar op Death Row zit in de zwaarbewaakte gevangenis in Texas. We kwamen te weten dat Elena de eerste persoon was die aan Johny een brief schreef in zeven jaar en het ook drie jaar geleden was dat iemand hem bezocht had. Maar vooraleer ze in Texas terecht kwam, reisde ze gedurende drie weken door de Verenigde Staten waarbij ze zo veel mogelijk verbleef op de “couch” van de gewone Amerikaan. Dit bleken boeiende bezoeken, vooral als ze vroeg hoe ze stonden tegenover de doodstraf. Hoewel ze bijna steeds gastvrij werd ontvangen, bleken sommige gastheren de gevangenen die de doodstraf hadden gekregen te beschouwen als monsters en was de oplossing bij gevaar het recht in eigen hand te nemen. WE DON’T CALL 911.

 

Na een boeiende tocht, komt Elena aan op Death Row waar ze de problemen schetst om binnen te geraken en ze vertelt over haar eerste ontmoeting met Johny. In plaats van een lieve tere jongen bleek er plots een grote, stoere vechtersbaas te staan met een prentenboek van tattoos. Zelf noemde Elena deze ontmoeting een “mindfuck”. Hoe kon ze ooit op één lijn komen met een man die nooit de liefde gekend heeft en wat zeg je op zo’n eerste ontmoeting?

Elena vertelde op een doorleefde en soms grappige wijze over de Texanen die haar gastvrijheid boden maar wist ook met een lach en een traan de toeschouwer te laten beleven wat ze had meegemaakt in de gevangenis. Ze gaf heel kunstzinnig en subtiel haar eigen twijfels, kwetsbaarheid en gedachten prijs, zowel in haar relatie met John als met haar partner die thuis was gebleven. Hierdoor kwam Texas Death Row echt tot leven en dit heeft een andere dimensie dan de voorstelling die je zelf maakt als correspondent met een terdoodveroordeelde. 

Het was een prachtige voorstelling die ik alleen maar kan aanbevelen. “I was blind, thank you for helping me see”, zei John die na jaren opnieuw contact had met de buitenwereld. Het blijft toch nazinderen.

Bedankt Elena, Agnes en Without Walls, en Margot de gastvrouw voor deze mooie avond. 
Iris

 


‘HOED AF’ VOOR ‘DE POT OP’ Campagne voor toiletten en water in Afrikaanse gevangenissen gelanceerd & BIJNA 90-JARIGE ZUSTER WINT WW-TROFEE

Op vrijdag 19 oktober was het zover. Startschot van de actie De PoToP. Een goed gevuld St. Pauluszaaltje in Westmalle voor een pittige avond. Met pakkende filmfragmenten over het ‘sanitair’ in de gevangenissen van Congo en Niger.

 

Met openhartige interviews van Luk Alloo en Miel De Cock. En met als hoogtepunt de uitreiking van de jaarlijkse WW(Without Walls)-trofee aan ene Zuster Martha.

 

 

 

Zuster Martha gaat nog alle weken - en dat op haar 87ste - een dag naar de gevangenis van Antwerpen om de meest uitgeslotenen, de geïnterneerden, nabij te zijn. De keuze om 'haar jongens' onvoorwaardelijk te beluisteren en te bemoedigen is voor haar congregatie en voor de gevangenisautoriteiten niet altijd evident. Gedurende vele jaren vulde haar vrijwilligerswerk zich in door het geven van Nederlandse les aan gevangenen die de taal niet machtig waren. Ze correspondeert met talloze gevangenen voor wie zij de enige persoon in hun leven is. Ze krijgen steevast een verjaardagskaartje. Ontelbare brieven en kaartjes heeft ze al geschreven. Ook voor het gevangenispersoneel is zij een vredesapostel. 'Met de kerk heb ik niets,' zei een penitentiaire beambte, 'maar zuster Martha zie ik graag komen.' Zij slaagt erin om de harmonie te bewaren tussen de gedetineerden, de directie en het personeel. Zij stoot niemand voor het hoofd, ook al is haar optie voor de armsten en meest gemarginaliseerden archi-duidelijk.

Het is voor haar ongelooflijke getuigenis van liefde, voor haar onverdroten inzet, voor haar moed en doorzettingsvermogen, voor haar geloof in de Geest en in mensen, dat Without Walls de trofee 2018 maar al te graag toekent aan zuster Martha Huysmans. 

Aangedaan ontving ze uit handen van Agnes Steenssens een kunstwerkje van Karel Overbeek. Twee in elkaar gevouwen handen in speksteen. Treffend symbool van de vrede die zuster Martha al 20 jaar lang dagelijks brengt in de gevangenis aan de Begijnenstraat.

Een Congolees gelegenheidsbandje luisterde de avond tussendoor op. Met stevige Afrikaanse gezangen en dito tamtam-geluiden. Vanuit de keukencoulissen vergastte Ange Masimengo de aanwezigen op heerlijk zoete ‘bananenbeignets’.

Een intermezzo met een samenzang van een Afrikaans liedje: bij verrassing werd een heuse verjaardagstaart het zaaltje binnengedragen. ‘Happy birthday’ Jan De Cock. Jan blies zijn 54 kaarsjes vakkundig uit. Lang zal hij leven. De zaal zong uit volle borst.

Jarige Jan kon dan eindelijk het ‘moment suprême’ aankondigen: de verkoop van het Wc-papier. Zuster Martha onthulde een berg van honderden rollen. Ook speciaal ontworpen T-shirts ‘PoToP’, poppen en papierrollen-houders maakten deel uit van de verkoopactie. Met succes. Iedereen met volle handen naar huis.

Oxfam Wereldwinkel (Westmalle) en de Bioshops zegden hun medewerking al toe.  Nu nog jeugdbewegingen, scholen, bedrijven, buren, vrienden ….  Alvast dank aan wie wil meehelpen.

Jacques

 


Bestellen van T-Shirts en toiletpapier

Steun de actie 'De Pot Op' van Without Walls en draag mee bij tot de verbetering van toiletten in gevangenissen in Afrika. 56 gevangenen die hun behoefte moeten doen op één halve bidon is mensonterend!

U kunt de T-shirts (PoToP) aanschaffen. Via de website www.theshirts.be word je de trotse eigenaar van een PoToP T-Shirt.

Koop voortaan uw toiletpapier bij ons. 

1 pak (6 rollen) voor 3 €
10 pakken (60 rollen) voor 25 €

U kunt het papier aankopen in de Wereldwinkel van Westmalle (Kasteellaan 12/A, open op woensdag en vrijdag van 14h tot 17h en zaterdag van 10h tot 16h), in De Bolster (Eikendreef 4, Westmalle), in de Bioshop van Schilde (van de Wervelaan 10) of via info@withoutwalls.be.

Voorts hebben we ook wc-deurhangers en andere gadgets. Vraag bij ons naar meer info. Ook voor de aankoop van grotere hoeveelheden toiletpapier en eventueel fiscale aftrekbaarheid, gelieve ons te contacteren op info@withoutwalls.be.

Ontzettend bedankt.

 


Wordt u een steunziel van Without Walls?

Voor €30 lidgeld per jaar wordt u één van die kostbare zielen die ons werk financieel ondersteunt. U kan natuurlijk ook een ‘Zielmaatschap' aan iemand schenken ter gelegenheid van een verjaardag, kerstmis, of zomaar. Het bedrag kan u overschrijven op ons rekeningnummer: BE 20 7330 3830 7956 met vermelding ‘Lidgeld Steunziel’. Meer informatie vindt u door te klikken op begeleidende brief.
Hartelijk dank

 


 


Without Walls VZW
Sint-Jacobsmarkt 43
2000 Antwerpen

www.withoutwalls.be
info@withoutwalls.be

Erkenningsnummer vzw: 883.834.997

Wil je ons steunen: bankrekeningnummer : BE20 7330 3830 7956

 


 
powered by toecomst